Zelfstandigheid en stemvolumes

Op de scholen waar ik mag meewerken aan het versterken van de onderwijskwaliteit gaat het vaak om het op elkaar afstemmen van de werkwijze. Je kent het wel: doorgaande lijnen, kwaliteitskaarten, concreet gedrag en elkaar daarop aanspreken. Een van de thema’s die ik daarbij steeds weer tegenkom, is het werken aan zelfstandigheid. Dat is zeker niet hetzelfde als zelfstandig werken. Dat laatste is een middel en geen doel op zich. En bij dat middel horen veel hulpmiddelen die leerlingen later in hun werk niet tegenkomen. Stel je eens voor: een kantoor met ‘werklichten’, dobbelstenen, vragenkaartjes, hulprondes en meer van dat alles. Kinderen leren de vaardigheden om uiteindelijk om ‘zelf’ te staan. En het leren van die vaardigheden is een mooie manier van werken aan zelfstandigheid.

Tijdens een van de verbetertrajecten gingen we aan de slag met ‘stemvolumes‘. Een van de manieren waarmee kinderen zich een innerlijk beeld kunnen vormen van hoe je rekening met elkaar kunt houden door op je stem te letten. Voor sommige kinderen is het goed te leren om zachtjes of soms ook even niet te praten. Voor andere kinderen is het juist goed om hun stem steviger te gebruiken in hun manier van presenteren. Een zoekopdracht op het internet leverde een mooie lijst met namen voor de volumes, maar een mooie grafische weergave bleek nergens te vinden. Dat bleek een leuke uitdaging voor tekenaar Sandra Mesman (sandramesman.nl). Zij ontwikkelde onderstaande pictogrammen die een mooie ondersteuning waren in het neerzetten van onze doorgaande lijn in het werken aan zelfstandigheid.

Hieronder de afbeeldingen in meerdere varianten, al dan niet in kleur, al dan niet met tekst. Via de link is ook een pdf te downloaden. Veel succes, geniet van de les!

Download hier het bestand met de verschillende weergaves van de stemvolumes