Vertrouwen is de basis

Soms zetten teams zichzelf vast. Door dingen die zijn gebeurd en dan vooral door de verschillen in beleving daarbij. Zo kan het zijn dat er slachtoffers ontstaan en aanklagers… en dan groeit de behoefte aan een redder. Iemand die alles weer even op z’n plaats zet en de rollen weer helder afbakent.

Onlangs las ik het boek ‘De vijf frustraties van teamwork’ van Patrick Lencioni. Hij beschrijft in verhaalvorm vijf principes om te komen tot goed teamwork. Hij zet deze principes in een piramide. Vertrouwen is de basis van de piramide. Het vertrouwen om kwetsbaarheid bespreekbaar te kunnen maken. Van daaruit kun je een cultuur ontwikkelen waarin je het ‘professionele’ conflict met elkaar aangaat. Het goede gesprek om elkaar te scherpen.

De piramide gaat verder met betrokkenheid om dezelfde doelen, aanspreken op de verantwoordelijkheid en het realiseren van gezamenlijke resultaten. Het is verleidelijk om snel in te zetten op deze top van de piramide (doelen, afspraken en resultaten). Dat heeft wel een risico, namelijk dat er sturend en controlerend leiderschap nodig is om blijvend te presteren.

Investeer in de basis: vertrouwen en ‘samen’.

Een boeiend boek dat lekker wegleest.

De piramide van Lencioni
Uit: De 5 frustraties van teamwork – Patrick Lencioni